Pad Grapao (Geroerbakte heilige basilicum)



 









Origineel recept: Hot Thai Kitchen

Ingrediënten

Chilipasta
  • 5 rawitpepertjes
  • 5 tenen knoflook
  • 1 rode chilipeper
Roerbaksaus
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1,5 eetlepel ketjap manis
  • 1,5 eetlepel kristalsuiker
Overig
  • druivenpitolie
  • 1 ui
  • 1 handvol lange groene bonen of sperziebonen
  • 15 gram Thaise basilicum
  • 15 gram gewone basilicum
  • 300 gram rundergehakt
  • 2 eieren

Stappen

  • Maak in de vijzel een fijne pasta van alle pepers en de knoflook.
  • Meng alle ingrediënten voor de saus.
  • Snipper de ui en snij de bonen in dunne ringetjes.
  • Verhit wat druivenpitolie in een wok. Voeg daaraan direct de chilipasta toe. Je hoeft niet te wachten tot de olie heet is. Roerbak de pasta twee minuten.
  • Zelf voeg ik nu eerst de uien en de bonen toe. Als je knapperige rauwe uien lekker vindt, wacht je hier nog even mee en voeg je eerst het gehakt toe.
  • Bak het gehakt rul en meng alles in de wok goed. Voeg de saus toe.
  • Als je de uien nog knapperig wil hebben, dan voeg je de uien en de bonen nu pas toe.
  • Als alles door en door warm is, haal je de wok van het vuur. Voeg de bladeren van de Thaise en de gewone basilicum toe en roer ze door het gerecht, zodat ze slinken door de restwarmte.
  • Bak de eieren en serveer de pad grapao met de gebakken eieren en witte rijst.

Reacties

  1. Goed bezig, man. Dat ziet er fantastisch uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thailand heeft twee soorten basilicum die veel worden gebruikt: Thaise basilicum en heilige basilicum. Grapao is eigenlijk heilige basilicum, maar die kon ik vandaag niet krijgen. Heilige basilicum is wat scherper van zichzelf dan Thaise basilicum. Ik heb gekozen voor een mix van Thaise én gewone basilicum. Thaise omdat ik het toch die Thaise touch mee wilde geven en gewone omdat die qua smaak dichter bij heilige basilicum komt dan Thaise basilicum.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wil je nog iets zeggen over de rawits? 🧐

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat is dit nu voor sturing? Maar vooruit: in het oorspronkelijke recept worden 5 tot 10 rawitpepertjes gebruikt. Ik heb voor de eerste keer op safe gespeeld en er dus maar 5 gebruikt, omdat die dingen dus echt echt echt heel heet zijn. Achteraf hadden het er best wat meer mogen zijn.
    De pittigheid van die dingen varieert overigens heel erg. Het blijft altijd een beetje Thaise roulette. (Eerst schreef ik daar de oorspronkelijke variant van dat spel, maar die is uiteraard gecanceld.)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Sturing is mijn middelste naam, jong. 🤪

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dit was wel echt goed voeder, moet ik zeggen. Heb het ook maar even gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten