Dubu-gangjeong

 dubu gangjeong


Origineel recept: maangchi

Ingrediënten

Tofu
  • plantaardige olie om te frituren
  • 500 gr tofu (firm)
  • aardappelzetmeel
  • 1 eetlepel pompoenpitten
Saus
  • 3 eetlepels ketchup
  • 3 eetlepels rijstsiroop (of suiker)
  • 3 eetlepels gochuyang (Koreaanse rode peperpasta)

Stappen

Saus
  • Warm een koekenpannetje op en doe de drie ingrediënten voor de saus erin
  • Roer goed en laat dit 2-3 minuten koken tot het begint te borrelen
  • Haal van het vuur en zet het aan de kant, later moet je dit weer opwarmen
Tofu
  • Haal de tofu voorzichtig uit de verpakking en spoel deze af onder de kraan
  • Dep droog met een schone theedoek
  • Snij de tofu in staafjes van ongeveer 4 centimeter
  • Doe de tofu in een plastic zak en voeg aardappelzetmeel toe
  • Schud de zak zachtjes, zodat de staafjes tofu aan alle kanten bedekt zijn met een laagje aardappelzetmeel
  • Doe de olie in een pan met een dikke bodem, bij voorkeur een steelpan waar de staafjes naast elkaar kunnen liggen
  • Controleer of de olie heet genoeg is (ik steek er meestal een satéstokje in, als er belletjes ontstaan is het goed)
  • Zet het vuur wat zachter en gebruik een schuimspaan om de staafjes tofu in de olie te laten zakken
  • Zorg dat ze niet aan elkaar gaan kleven en bak ze goudbruin in 2-3 minuten
  • Draai de staafjes tot ze aan alle kanten goudbruin zijn
  • Haal ze uit de olie en laat ze uitlekken in een zeef
  • Frituur de staafjes nog een keer, dit zorgt ervoor dat ze knapperiger worden
  • Laat opnieuw uitlekken
  • Doe de pompoenpitten op de schuimspaan en laat ze even in de olie zakken (ongeveer 10 seconden) en bewaar voor later
  • Warm de saus opnieuw op
  • Roer de gefrituurde tofu door de saus, zodat deze de staafjes aan alle kanten bedekt
  • Serveer met rijst en groenten naar keuze en strooi de pompoenpitten eroverheen

Reacties

  1. Bij dit recept denk je misschien: lekker weinig ingrediënten, maar dit is frituren voor gevorderden. Het begint al met die tofu, dat je de goeie koopt. Op youtube heb je veel interessante filmpjes over de verschillende soorten tofu, die moet je maar eens bekijken. Je hebt minstens firm tofu nodig hier, want ik heb het wel eens (in mijn onwetendheid) met te zachte tofu gedaan en die viel a. uit elkaar en b. veroorzaakte een spetterfest!

    Verder vraagt het frituren nogal wat skills, want om de een of andere vage reden blijft aardappelzetmeel om tofu veel sneller aan de bodem van je pan plakken dan aardappelzetmeel om kip. Ik heb dit nu twee keer gemaakt (een keer dus met die zachte tofu... hahaha) en het was nu iets minder een ongeluk in een tunnel, maar heel blij was ik er nog niet mee. Het smaakt er niet minder om, hoor. Maar het vergt dus wel enige oefening om dit goed te krijgen. Als ik een truc ontdek, dan zal ik die hier wel een keer toevoegen in de comments, want ik ga dit recept zeker nog vaker maken, het is heel lekker! Meestal serveer ik er rijst en een wortelsalade bij (met wat sesamolie voor de smaak), want in de Koreaanse keuken is dit een bijgerecht.

    Ik heb het gerecht onder 'vegetarisch' gepost, want gochujang en ketchup is niet altijd veganistisch, bleek na wat onderzoek. Maar dat weten de kenners vast beter dan ik. Voor mij is het vooral nog een ontdekkingstocht wat je allemaal met tofu kunt doen en welke soort het meest geschikt is voor wat. Joehoe of zo.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten